7. Gurur Yılımız

Tarım dolu sayfalarla bir kez daha sizlere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayımızla 6. yılımızı geride bırakıyor, 7. yılımıza merhaba diyoruz. Geçmiş 72 sayımızda tarımın sorunlarına parmak bastık, yeni üretim teknolojilerini, yeni üretim tekniklerini anlattık, sektörümüzü bir adım daha ileri taşımak için yoğun çaba gösterdik. Sizlerin de verdiği destekle hep daha iyisini yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. harmanTIME’ın büyümesine, gelişmesine katkıda bulunup, ailemizden bir parça olduğunuz için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum.

14:17, 27 Şubat 2019 tarihinde, Arif Temiz tarafından eklendi.

Kıymetli Okurlarımız,   

Tarım dolu sayfalarla bir kez daha sizlere ulaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sayımızla 6. yılımızı geride bırakıyor, 7. yılımıza merhaba diyoruz. Geçmiş 72 sayımızda tarımın sorunlarına parmak bastık, yeni üretim teknolojilerini, yeni üretim tekniklerini anlattık, sektörümüzü bir adım daha ileri taşımak için yoğun çaba gösterdik. Sizlerin de verdiği destekle hep daha iyisini yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. harmanTIME’ın büyümesine, gelişmesine katkıda bulunup, ailemizden bir parça olduğunuz için hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. 

Yeni sayımızın kapak konusu, meyve suyu endüstrisinin en önemli meyvelerinden biri olan VİŞNE. Dünya’da ne kadar alanda kaç ton vişne üretiliyor, Türkiye vişne üretiminde dünyada nerede, pazar değeri olan vişne çeşitleri ve daha fazlası kapak konumuzda.  Dergimiz yazarlarından Sayın Dr. Banu Dal, farklı meyve türlerini sizlere tanıtmaya devam ediyor. Sayın Dal, şimdi de yeni bir meyve türü “CANISTEL”i kaleme aldı. Bu meyve hakkında her şey zengin içeriğimizde. 

Domates Islah programları, yeni geliştirilen bir çeşidin ancak potansiyel özelliklerini verebilir. Bu yeni genetik özelliklerin ortaya çıkabilmesi için optimum yetiştirme koşullarının gerçekleşmesi gerekir. Başka bir deyimle herhangi bir çeşidin başarısının ancak %50’si ıslahçı tarafından verilebilir. Geriye kalan %50’si ise teknisyenlik ve çiftçilik koşullarına bağlıdır. Domates çeşitlerinde Meyve Sertliği genetik olarak yeni bir çeşide kazandırılmış olsa bile bunun sağlanabilmesi için uygun yetiştirme koşullarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Domates konusunda uzman isim Sayın Dr. M. Nevzat Alan, “Domates Meyvesinde Sertlik Prensipleri”ni siz değerli okurlarımız için yazdı. 

Sayın Zir. Müh. Mehmet Tevfik Alak, bir yöreye ait, adını sadece bölge insanlarının bildiği, doğal, lezzetli bir tarım ürünü olan “Siverek Karacadağ Çeltiği”ni köşesine taşıdı. Öykülere, şiirlere konu olan, ancak birçoğumuzun haberdar olmadığı bu kıymetli çeşidi, makaleyi okuyunca daha iyi tanıyacaksınız. 

Dünya ayçiçeği üretiminin, prosesinin ve ticaretinin 2/3’ünden fazlası ülkemizin de yer aldığı Karadeniz Havzası’nda gerçekleştirilmektedir ve bu bağlamda ayçiçeği için Karadeniz’in Altını tabirini kullanmamız hiç de yanlış olmaz. Ayçiçeği, dünya yağlı tohumlar üretiminde 3. sıraya ve sadece %9 paya sahip olmasına karşın, %40 – 50 civarındaki yüksek yağ oranı ile dünyada en fazla yağ içeriğine sahip yağlı tohumlar arasındadır. Peki Türkiye, dünya ayçiçeği üretiminde nerede? Sorunun cevabı, Sayın Veysel Kaya ve Sayın Mukadder Üstün Kaya’nın “Yağlık Ayçiçeği 2019/2020 Sezonu Türkiye Projeksiyonları” başlıklı makalelerinde. 

Zeytin (Olea europae L. (Oleaceae), meyvesi ve yağı bakımından ekonomik öneme sahip bir üründür. Son yıllarda kamu ve özel sektörün destekleriyle Ülkemizin zeytin yetiştirilen bütün Bölgelerinde zeytin alanlarının artması sonucu, özellikle yeni kurulan bahçelerde Zeytin fidan tırtılı, Palpita unionalis (Hübn.) (Lepidoptera: Pyralidae) sorun olmaya başlamıştır. Sayın Zir. Müh. Aziz Özkan, Zeytin fidan tırtılı ile mücadele yöntemlerini fotoğraflı örnekleriyle açıkladı. 

Ülkemizde tahıl üretimi yapılan alanların tamamında görülen zararlıların başında Süne gelmektedir. Süne buğdayda hem ağırlık hem de kalite yönünden önemli ürün kayıpları meydana getirebilmektedir. Kalite açısından ortaya çıkan ürün kayıpları ise çok önemli boyutlardadır. Süneye karşı gerekli kontrol önlemleri alınmadığı takdirde hububatta %100’e kadar varan oranlarda zarar oluşabileceği de bir gerçektir. Sonuçta süne zararı nedeniyle buğdayda ortaya çıkan bu ürün kayıpları, hem beslenmemiz açısından hem de ülke ekonomisi açısından geriye dönüşü olmayan ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır. Bu nedenle süne mücadelesi entegre mücadele ilkeleri çerçevesinde bilinçli bir şekilde mutlaka yapılmalı ve ihmal edilmemelidir. “Hububatın Ana Zararlısı Süne”yi Sayın Mehmet Kabakçı yazdı. 

İçeriğimizde okuyacağınız daha birçok makale, güncel ve sektör haberleri ile infografikler olacak. Nisan sayımızda görüşmek umuduyla; hepinize bereketli işler, huzur dolu, aydınlık günler dilerim…  

Yorum Yap
NE DEDİLER
Henüz yorum yapılmamıştır!