Beta Fidancılık İç ve Dış Pazarda Rekabet Gücünü Artırıyor

Beta Fidancılık, 1992 yılından bugüne, Damızlık parselleri, Biyoteknoloji ve Doku kültürü Laboratuvarları, Tam otomasyonlu seraları, çeşit ıslah-adaptasyon parselleri ve deneyimli uzman kadrosuyla Meyve Fidancılık sektöründe Ar&Ge yapan, teknoloji üreten entegre bir firmadır.

12:59, 31 Ekim 2019 tarihinde, Harman Time tarafından eklendi.

Beta Fidancılık, 1992 yılından bugüne, Damızlık parselleri, Biyoteknoloji ve Doku kültürü Laboratuvarları, Tam otomasyonlu seraları, çeşit ıslah-adaptasyon parselleri ve deneyimli uzman kadrosuyla Meyve Fidancılık sektöründe Ar&Ge yapan, teknoloji üreten entegre bir firmadır.

BETA fidancılık, ülkemizde meyve ıslahı yapan tek özel sektör kuruluşudur. Islah ettiği yeni meyve çeşitleri ve klon anaçlar, geliştirdiği fidan üretim teknolojileri ile, dünya meyvecilik sektöründe ihracat yapan ve rekabet gücü giderek yükselen öncül bir Türk fidancılık firmasıdır.   

BETA Ar-Ge departmanımız da Meyve çeşit/anaç ıslah projelerimiz ve Moleküler biyoloji çalışmalarımız yürütülmektedir. Beta Fidancılık Ar-Ge ekibi tarafından 90’lı yılların sonlarından bu yana yürütülen “GELECEĞİN MEYVELERİ” ıslah projesi kapsamında; kendi gen kaynaklarımızı, kalite kriterleri yüksek ticari çeşitlerle birleştirerek, yüksek pazar değerine sahip, hastalık ve zararlılara dayanıklı yeni meyve çeşitleri ve olumsuz toprak ve iklim koşullarına uyum sağlayabilen, verimlilik ve kalite üzerine etkili, hastalık ve zararlılara dayanıklı meyve anaçları elde etmek amacıyla yola çıkmıştır.  

Topraksız kültür koşullarında hastalıklardan ari olarak üretilen fidanlarımızla kurulan bahçeler, geleneksel fidanlarla kurulan bahçelere göre daha erken verime yatmakta, ayrıca hastalık ve zararlılara daha dayanıklı oldukları için, kurulan bahçelerde üretim maliyeti daha düşük olup, insan sağlığına ve çevreye daha duyarlı sürdürülebilir üretimler yapılmaktadır. Beta Fidancılık, pazara sunduğu bitkisel materyallerde ismine doğruluk, bitki sağlığı kontrolü vb. için çoğaltımdan önce ve sonra Genetik Analiz yapmaktadır ve bu analizleri yapmak için Bakanlık tarafından yetki verilmiş bir firmadır.  

Beta Fidancılık; geleneksel yöntemlerin aksine, doku kültürü ve moleküler yöntemleri de kullanarak, her bitki tür ve çeşidi için ayrı, ayrı oluşturduğu reçetelerle ve yıllar içinde geliştirdiği teknolojiyle, daha kısa sürede, daha kaliteli, abiyotik ve biyotik stres koşullarına dayanıklı, ismine doğru, Mikro-Aşı tekniğiyle sertifikalı ve izlenebilir fidan üretimi yapmaktadır.  

Beta Fidan; yıllık ortalama 1.000.000 adet badem, erik, şeftali, nektarin, kiraz armut, elma, ceviz vb. meyve fidanı (mavi etiketli), 1.000.000 ad. Zeytin fidanı (mavi etiketli) ve 3.000.000 ad. İN-VİTRO anaç/fidan  (mavi etiketli) üretimi yapan Türkiye’nin en büyük kurumsal fidanlığıdır.

Sanayilik ürünler olan badem ve yağlık zeytin ülkemiz ve dünya ülkeleri açısından stratejik bir öneme sahiptir. Günümüzde bademin anavatanı olan Türkiye, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan vb. ülkeler tükettiği bademin yaklaşık %70-80’ini yurt dışından ithal etmektedir.  Badem ve zeytinde makinalı hasada uygun modern yeni nesil badem ve zeytin yetiştiriciliği hızla arttırılmalıdır.

Tüm dünyada badem yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörler; ilkbahar geç donları, kendine verimli (kendi çiçek tozuyla tozlanan) çeşitlerin az olması ve farklı toprak koşullarına uygun klon anaçlı sertifikalı saksılı fidan üretiminin azlığıdır.

Farklı toprak ve iklim koşullarına uygun, geç çiçeklenen, kendine verimli ve dünya badem pazarında talep gören çeşit ve anaç seçimi, badem yetiştiriciliğinde başarıya ulaşmak için en önemli kriterlerdir. Beta Fidancılık tarafından ıslah edilmiş PATRONES®ARDA anacı kireçli topraklara ve birçok toprak kökenli hastalıklara dayanıklı, bodur ve üzerindeki çeşidi erken meyve yatıran son yıllarda GARNEM anacıyla beraber en çok tercih edilen anaçlardan biridir.

Zeytin dünya üzerinde 8 tanesi güney yarıkürede olmak üzere sadece 38 ülkede yetiştirilebiliyor. Dünya zeytinyağı pazarında İspanya, İtalya ve Yunanistan lider ülkeler ve bu ülkelerde kişi başı zeytinyağı tüketimi 20-25 kg/kişi civarındayken bulunduğumuz coğrafyada bu oran 1kg/kişidir. Günümüzde sağlıklı yaşam için zeytinyağı tüketimi giderek artmaktadır ve zeytinin yetiştirilemediği Rusya, Japonya, Çin vb. ülkeler gelecekte en büyük zeytinyağı ithalatçısı olacaklardır. Hem kendi ülkemizin giderek artan zeytinyağı ihtiyacını karşılayabilmemiz, hem de dünya zeytinyağı pazarından önemli bir pay alabilmemiz için, makinalı hasada uygun bodur ARBEQUINA zeytin çeşit yetiştiriciliğinin hızla artması gerekiyor.

Zeytin yetiştiriciliğinin yıllık üretim maliyetinin yaklaşık %60’ı hasat maliyetidir, makinalı hasada uygun olarak kurulan Bodur Zeytin ARBEQUINA bahçelerinde hasat maliyeti %20’ye geriler ve elde edilen zeytinyağının kalitesi de oldukça yüksek olmaktadır. Zeytinyağı sanayilik ve stratejik bir üründür, düşük maliyetlerle, yüksek verimli, entansif Arbequina Bodur Zeytin yetiştiriciliğine geçiş yaparak Türkiye dünya zeytinyağı pazarında hak ettiği payı almalıdır.  

BETA FİDAN DOKU KÜLTÜRÜ VE ISLAH Firması Türkiye’de topraksız kültür koşullarında, en büyük sertifikalı in-vitro Klon Anaçlı badem ve Bodur Zeytin ARBEQUINA üreten uluslararası bir firmadır.

Yorum Yap
NE DEDİLER
Henüz yorum yapılmamıştır!