Tarıma ilişkin kapsamlı ve bilimsel makalelerle sizlerleyiz…

91. sayımızla sizlere ulaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ay da tarıma ilişkin kapsamlı, bilimsel makalelerle sizlerleyiz. Yeni sayımızın kapak konusunu, son yıllarda tüketimi sağlık açısından artan “MAVİYEMİŞ”e ayırdık. Sayın Prof. Dr. Hüseyin Çelik, “MAVİYEMİŞ YETİŞTİRİCİLİĞİ ve ÜRETİM TRENDİ” başlıklı yazısında, maviyemişin tarihini, kullanım alanlarını, iklim ve toprak isteklerini, ekonomik önemini, dikim ve bakımı ile hasat sürecini ayrıntılarıyla ele aldı.

03:00, 07 Eylül 2020 tarihinde, Arif Temiz tarafından eklendi.

Kıymetli Tarım Sevdalıları,

 

91. sayımızla sizlere ulaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu ay da tarıma ilişkin kapsamlı, bilimsel makalelerle sizlerleyiz. Yeni sayımızın kapak konusunu, son yıllarda tüketimi sağlık açısından artan “MAVİYEMİŞ”e ayırdık. Sayın Prof. Dr. Hüseyin Çelik, “MAVİYEMİŞ YETİŞTİRİCİLİĞİ ve ÜRETİM TRENDİ” başlıklı yazısında, maviyemişin tarihini, kullanım alanlarını, iklim ve toprak isteklerini, ekonomik önemini, dikim ve bakımı ile hasat sürecini ayrıntılarıyla ele aldı.

Birçok sektöre hammadde olması nedeniyle önemli bir ürün olan pamuk, Türkiye için ayrı bir anlam taşımaktadır. Türkiye, dünyada önemli bir tekstil ülkesidir. 2019 yılı verilerine göre, yıllık 7.8 milyar dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı ile Avrupa’da tekstil ihracatında üçüncü sırada yer almaktadır. Keza hazır giyim ihracatı 18.1 milyar dolardır. Belirtilen iki ihracat kalemi Türkiye toplam ihracatının %14.4’ünü oluşturmaktadır. Bu nedenle tekstilin hammaddesi olan pamuğun, Türkiye için stratejik öneme sahip bir ürün olması gerekirken, uygulanan politikalar nedeniyle üretim rakamları hızla düşmeye devam ediyor. Türkiye pamukta birim alandan yüksek verim elde eden ülkeler arasında olmasına karşın, özellikle ürünler arası gelir paritelerine bağlı olarak üreticilerin alternatif ürünlere yönelmesi, başta zirai mücadele olmak üzere yüksek girdi maliyetleri, işçi sorunları gibi nedenler pamuk alanlarının daralmasında rol oynuyor. Sayın Prof. Dr. Cafer Mart, “PAMUK ÜRETİMİNDE ENGELLENEMEYEN DÜŞÜŞ” başlıklı makalesinde, pamuk üretiminin artması için neler yapılması gerektiğini sıralıyor.

Tarla tarımında başarılı olmak için uygun toprak işleme yapılması ve doğru ekim nöbeti sistemlerinin uygulanması, sürdürülebilir anlamda birim alandan yüksek verim alınması bakımından büyük önem taşımaktadır. Tarla tarımında bilinçli olarak yapılan doğru toprak işleme ve ekim nöbeti uygulamaları; bitkilerin çimlenmesi için gerekli nemi bulunduran tavlı tohum yatağı hazırlığı, besin maddelerinin toprakta yarayışlı hale gelmesi, hastalık ve zararlıların azalması sonucu bitkisel üretimde istikrarın sağlanması yönleriyle modern yetiştirme teknikleri açısından çok önemlidir. İklim ve arazi koşullarına göre toprak işleme yöntemi seçimi ve ekim nöbeti uygulamasında asıl amaç toprağın üretkenliğinin sürdürülebilmesi ve birim alandan elde edilen verimin artırılmasıdır. “TARLA BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİNDE BAŞARILI OLMAK İÇİN UYGUN TOPRAK İŞLEME ve EKİM NÖBETİ YAPILMASININ ÖNEMİ”ni Sayın Dr. Sami Süzer kaleme aldı.

Turunçgiller ülkemiz için önemli ihracat kalemidir. Turunçgillerde büyük miktarda verim ve kalite kaybına “TURUNÇGİLLERDE UÇ KURUTAN” sebep olmaktadır. Sayın Zir. Müh. Aziz Özkan, Turunçgillerde Uç Kurutan hastalığının nedenlerini ve mücadelesini makalesinde anlattı.

Badem Yaprak Arısı; badem, kiraz, kayısı, şeftali, elma ve armutta zarar yapmaktadır. Ülkemizde zararlı yaygın olarak bulunurken, mücadelesinde ne yapılması gerektiği konusunda tam bilgi yoktur. Badem Yaprak Arısı’nın zarar şekli, ekonomik önemi, yayılışı ve mücadelesi Sayın Zir. Müh. Kurban Nedret’in makalesinde.

Dergimizde okuyacağınız daha birçok makale, infografik, güncel ve sektör haberleri yer almakta. Ekim sayımızda görüşmek umuduyla; hepinize bereketli işler, huzur dolu, aydınlık günler dilerim…    

Yorum Yap
NE DEDİLER
Henüz yorum yapılmamıştır!