Tekcan Tohumculuk, kaliteli ve yüksek verimli çeşitleriyle fark yaratıyor

Buğday, arpa ve çeltik tohumculuğunda kalite ve tonaj açısından Türkiye’nin önde gelen firmalarından olan Tekcan Tohumculuk, geçtiğimiz ay düzenlediği tarla gününde buğday, arpa ve tritikale çeşitlerini tanıttı.

13:03, 01 Haziran 2017 tarihinde, Harman Time tarafından eklendi.

Buğday, arpa ve çeltik tohumculuğunda kalite ve tonaj açısından Türkiye’nin önde gelen firmalarından olan Tekcan Tohumculuk, geçtiğimiz ay düzenlediği tarla gününde buğday, arpa ve tritikale çeşitlerini tanıttı. Çok sayıda çiftçi, tohum bayi, tarım danışmanı ve sektör paydaşının katıldığı tarla gününde, ekmeklik buğday çeşitleri Asuncion, Hamza, Miryana, Tekirdağ ve Yiğit, 6 sıralı arpa çeşidi Sultan ile 2 sıralı arpa çeşidi Cometa ve tritikale çeşidi Triticale hakkında kapsamlı bilgi verildi.

Tekcan Tohumculuk Genel Müdürü Kadirhan Tekcan, firmalarında sertifikalı tohumluk üretiminin yanında; çeltik, buğday, ayçiçeği ve mısır çeşitleri üzerine adaptasyon ve ıslah çalışmaları yürüttüklerini belirterek, AR-GE birimlerinde ıslahçı personel istihdamı ve kurdukları çeşit geliştirme laboratuvarı ile sadece tohum üreten değil, çeşit geliştiren bir firma konumuna ulaştıklarını söyledi. Ürün yelpazelerine her yıl yeni çeşitler eklediklerini kaydeden Tekcan, ilk olarak tanıtımını yaptıkları buğday çeşitleri hakkında şöyle konuştu: “ASUNCION; İtalyan orijinli bir çeşit olup, 2013 yılında firmamız tarafından üretim izni alınmıştır. Beyaz başaklı, kıçıklı bir çeşittir. Başakları uzun olup yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 70-95 cm’dir. Tanesi orta iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara Bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde özellikle taban-yarı taban toprak yapısında kısa boyundan dolayı ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli yüksektir (550-950 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı bir çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-550 tane (18-22 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 15-20 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. Küllemeye orta dayanıklı, sarı ve kahverengi pasa dayanıklı, kök hastalıklarına karşı toleranslıdır. Tanesi kırmızı yarı sert ve orta iri yapıda olup ekmeklik kalitesi iyidir. Bin dane ağırlığı 36-42 gr., Hektolitre ağırlığı 75-80 kg, Protein ortanı %12-14, Un verimi %65-70, Sedimantasyon 35-45 ml, Gecikmeli sedim 40-50 ml, Glüten %35-45, Glüten indeksi %70-80, Absorbsiyon oranı %60-65 ve Enerji değeri 250-280 arasındadır. HAMZA; beyaz başaklı, kılçıklı bir çeşittir. Başakları uzun olup dik, yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 85-100 cm'dir. Tanesi kırmızı renkli sert-yarı sert olup, iridir. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara Bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde her türlü alanlarda ve toprak yapısında ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli yüksektir (450-750 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-550 tane (18-22 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. Külleme, kahverengi pas ve kök hastalıklarına karşı toleranslıdır. Kahverengi pasa ve yatmaya karşı bölgenin en dayanıklı çeşidi konumundadır. Ekmeklik kalitesi iyi bir çeşittir. Bin dane ağırlığı 38-45 gr, hektolitre ağırlığı 76-82 kg, Protein oranı %13-15, Un verimi %68-72, Sedimantasyon 45-55 ml, Gecikmeli Sed. 43-58 ml, Gluten %35-47, Gluten İndeksi %70-80, Absorbsiyon oranı %60-70 ve Enerji değeri 250-295 arasındadır. MİRYANA; Bulgaristan orijinli bir çeşit olup, 2013 yılında firmamız tarafından üretim izni alınmıştır. Beyaz başaklı, kılıçlı bir çeşittir. Başakları uzun olup dik, yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 100-125 cm'dir. Tanesi iri-orta iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara Bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde her türlü alanlarda ve toprak yapısında ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli yüksektir (450-750 kg/da). Orta erkenci, uzun boylu ve sağlam saplı çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-550 tane (18-22 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. Küllemeye orta dayanıklı, sarı ve kahverengi pasa dayanıklı, kök hastalıklarına karşı toleranslıdır. Tanesi kırmızı sert-yarı iri yapıda olup ekmeklik kalitesi iyidir. Bin dane ağırlığı 35-41 gr., Hektolitre ağırlığı 75-80 kg, Protein ortanı %12-14, Un verimi %65-70, Sedimantasyon 39-47 ml, Gecikmeli sedim 42-55 ml, Glüten %33-42, Glüten indeksi %70-80, Absorbsiyon oranı %60-67 ve Enerji değeri 260-290 arasındadır. TEKİRDAĞ; Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından adaptasyon çalışmaları sonucu geliştirilen ekmeklik buğday çeşididir. Beyaz başaklı, kılıçlı bir çeşittir. Başakları uzun olup dik, yarı eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu 80-85 cm'dir. Tanesi iri-orta iri, kırmızı renkli ve sert-yarı sert yapıdadır. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara Bölgesi ile kışlık ekim yapılan diğer bölgelerde her türlü alanlarda ve toprak yapısında ekimi tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi iyi olup verim potansiyeli yüksektir (450-750 kg/da). Orta erkenci, orta boylu ve sağlam saplı çeşit olup yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-550 tane (18-22 kg/da), uygulanacak gübre miktarı 12-15 kg/da saf azot olacak şekilde yapılmalıdır. Külleme, kahverengi pas ve kök hastalıklarına karşı toleranslıdır. Kahverengi pasa ve yatmaya karşı bölgenin en dayanıklı çeşidi konumundadır. Tanesi kırmızı yarı sert ve orta iri yapıda olup ekmeklik kalitesi iyidir. Bin dane ağırlığı 36-40 gr., Hektolitre ağırlığı 76-80 kg, Protein ortanı %12-14, Un verimi %65-70, Sedimantasyon 40-50 ml, Gecikmeli sedim 45-55 ml, Glüten %35-45, Glüten indeksi %70-80, Absorbsiyon oranı %60-65 ve Enerji değeri 260-290 arasındadır.”

Tekcan, ekmeklik buğday tohumlarının tanıtımının ardından 6 sıralı arpa çeşidi Sultan, 2 sıralı arpa çeşidi Cometa ve tritikale çeşidi triticale hakkında bilgi verdi. Tekcan, şunları söyledi: “SULTAN; yerli bir çeşit olup, firmamız mühendisleri tarafından geliştirilmiştir. 2013 yılında üretim izni alınmıştır. Başakları 6 sıralı olup uzun ve eğik bir görünüm arz eder. Bitki boyu orta olup 100-110 cm'dir. Tanesi orta iri ve homojen yapıda olup açık sarı renktedir. Kışlık bir çeşit olup soğuklara dayanıklılığı iyidir. Marmara Bölgesi'nde taban ve yarı taban alanlarında yetiştiriciliği tavsiye edilir. Kardeşlenme kapasitesi ve verim potansiyeli çok yüksektir. Sap yapısı kuvvetli ve elastikli olduğundan yatmaya karşı dayanıklıdır. Kullanılacak tohumluk miktarı m2'ye 450-500 tane (17-19 kg/da) şeklinde olmalıdır. Pas hastalıklarına ve küllemeye karşı dayanıklıdır. Ayrıca yaygın olarak görülen arpa yaprak hastalıklarına (yaprak leke, yaprak çizgi ve yaprak çizgili leke) karşı da dayanıklılık gösterir. Bin dane ağırlığı 45-48 gr., Hektolitre ağırlığı 53-56 kg'dır. Protein oranı %12-14'dür. COMETA da verim potansiyeli yüksek arpa çeşitlerimizden biridir. Gönül rahatlığıyla ekimini tavsiye ediyoruz. Tritikale çeşidimiz TRITICALE ise kışlık bir çeşit olup soğuklara karşı dayanıklıdır. Kardeşlenme kapasitesi ve verim potansiyeli çok yüksektir.”  

Yorum Yap
NE DEDİLER

Mustafa karakaş

Hamza bey buğdayını bu yıl sıfır tohum aldık ikinciye ekiliyormu yoksa hibritmi

2020-07-27 21:47:51 eklendi